Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

Ο Δημήτρης Κονιδάρης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1945, όπου ζει και εργάζεται. Έχει εκδώσει 5 ποιητικές συλλογές. Έχει, επίσης, συμπράξει στη συγγραφή σχολικών βοηθημάτων (συνεργασίες).Στο βιβλιοφιλικό πλαίσιο της δουλειάς του έχει επιμεληθεί ποικιλοτρόπως διάφορες εκδόσεις, μία εξ αυτών είναι η μεταθανάτια έκδοση ποιημάτων του Νίκου Μώρου.
Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες. Το 1980 συνίδρυσε και συνεκδίδει-συνδιευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό Πόρφυρας. Είναι Γραμματέας της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού).
Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων

Εργογραφία

Ποίηση:
Οι συζητητές. Κέρκυρα, εκδ. σειρά του περιοδικού Πόρφυρας, 1981.
Οικείος. Αθήνα, εκδ. Οδυσσέας 1984,
Ο ήλιος χαμηλώνει. Αθήνα, εκδ. Υάκινθος 1987,
Οι συζητητές (συγκεντρωτική έκδοση). Αθήνα, εκδ. Έψιλον 1995
Ο χτύπος της καρδιάς(2009)


Άλλα έργα:
Τρεις βραχείες μονογραφίες [Γιώργος Αγιοβλασίτης, Ιωάννης Σαρακηνός, Νίκος Μώρος], εκδ. Έψιλον 1998,
Δελτίο Κερκυραϊκής Βιβλιογραφίας 1990-1999, εκδ. Ενημέρωση 1999 (ετήσιο δελτίο από το 1990 μέχρι το 1999 και συγκεντρωτικό φυλλάδιο 1990-1999, βελτιωμένο- επαυξημένο,
Ανδρέας Κάλβος / Ωδές (δεύτερη ανάγνωση - απόδοση στην κοινή ελληνική - πραγματολογικές σημειώσεις), εκδ. Παπαζήση 2008,
Κέρκυρα / ταξιδιωτικός οδηγός, εκδ. Αρμονία, σειρά: Από πόλη σε πόλη, 2009.

 

ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ

Θερμή ευχή

Ας είναι καλά η πολύ ελκυστική γυναίκα
που διαβαίνει το δρόμο χωρίς βιασύνη,
σχεδόν νωχελικά,
με τις κινήσεις του σώματος σαν όραμα,
τα μάτια της σωσίβια για τους ρημαγμένους
που θέλησαν κάποτε ν’ ανεβούν
την κλίμακα μιας απρόσιτης μέθης
και με τον ζηλιάρη άνεμο της μοίρας
να θροΐζει και να δαγκώνει
τ’ άφοβα μαλλιά της.
Ας είναι καλά
κι ας μη βγει ποτέ στον κόσμο
το αναφιλητό της.
  Ας είναι καλά μέχρι τα πιο βαθιά γεράματα,
ας γεράσει πάρα πολύ αργά
όπως γεράζουν τα αιωνόβια δέντρα
κι ας πεθάνει ανώδυνα.

Ο χτύπος της καρδιάς
Αισθάνομαι ένα μαγευτικό
τρικύμισμα μέσα μου,
μια ευδαιμονία τρυφερότατη
για το αίμα που έχυσα
για δίκαιους αλλά και γι’ άδικους λόγους,
για τα σωστά μου και για τους παραλογισμούς μου,
τώρα που ορίζεται και για μένα
η τελευταία λεπτή γραμμή,
η τύχη του άστρου της ανάμνησης
και του τρόπου που γράφεται η ζωή.
(‘Όταν όμως θα έχω ξεχάσει τα πάντα
και θα μ’ έχουν ξεχάσει όλοι
και θα ’χουν στερέψει τα δάκρυα
αυτών που θα εξακολουθούν να ζουν
θα ξέρω πάρα πολύ καλά
και θα ξέρεις
ότι οργάνωνες τις υποθέσεις μας
και τους τρόπους της αναφοράς μας
και τους ρόλους μας στον κόσμο
με τον χτύπο της καρδιάς,
ότι
εσύ ήσουν
η μόνη
αληθινή).

 

Γιορτή

Ο κόσμος που ξεχύθηκε από το πρωί
και γέμισε τους στολισμένους δρόμους
ήτανε κόσμος άχαρος
που βγήκε να γιορτάσει.
Πάθος κι ενθουσιασμός επικρατούσαν
Αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν.
Οι τροβαδούροι κι οι χορεύτριες
τρόμαξαν και σκορπίσανε
με βιαστικό περπάτημα αθώων ανθρώπων
και οι γυναίκες αβάπτιστες από χαρά γιορτής
έμειναν άλλη μια φορά στρυφνές
γιατί ο κόσμος που είναι άχαρος
διαπράττει λάθη
μεθυσμένος από τις πρόσκαιρες επιτυχίες του.
Μία μεγάλη μέρα
κατάντησε γιορτή του μαρτυρίου,
ένα παιδί κυνηγημένο
που για ν’ αμυνθεί
καταφεύγει σε σκληρά κτυπήματα.

 

Επιτύμβιος διάλογος

― Ήρθα να σε δω.
Πέρασαν χρόνια.
― Ναι, πέρασαν χρόνια, άπειρα χρόνια.
Πες μου, λοιπόν, σε ικετεύω,
πες στον νεκρό σου αν υπάρχει ακόμα ο δρόμος μας
με το αποθεωμένο καφενείο,
ο δρόμος ο πολύβουος με τα μεγάλα δέντρα,
με τις κοινωνικές μας συναναστροφές,
τις σπίθες τις ρομαντικές και τους ερωτικούς υπαινιγμούς,
με τα τετράποδα χωρίς ουσία μεσ’ στο πλήθος…
πες μου κι αν κάποιων άλλων τώρα μαγνητίζονται
τα βλέμματα
από το άψογα ρυθμισμένο θρίλερ
των συναρπαστικών ονείρων
κι αν όλα αυτά τα ’χει αλλάξει ο καιρός
πες μου ένα ψεύδος ζωτικό
πες μου ότι όλα παραμένουν
όπως
τα ήξερα.



Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ : "SLUMDOG MILLIONAIRE"


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Συγγραφέας: ΒΙΚΑΣ ΣΟΥΑΡΟΥΤΙ
Εκδόσεις: ΜΙΝΩΑΣ   Χρονολογία Εκδοσης: 2008  Σελίδες: 368
Ήρωας του βιβλίου είναι ο Τζαμάλ, ένας έφηβος από τις φτωχογειτονιές της Βομβάης ο οποίος συμμετέχει στο τηλεπαιχνίδι "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;". Απαντά σε όλες τις ερωτήσεις και φτάνει στην τελευταία, όταν η εκπομπή τελειώνει, για να συνεχιστεί την επομένη. Ο Τζαμάλ ωστόσο συλλαμβάνεται με την υποψία της απάτης: πως μπορεί ένα αμόρφωτο φτωχόπαιδο να ξέρει τόσα; Απελπισμένος να αποδείξει την αθωότητά του, διηγείται στον ανακριτή την ιστορία της ζωής του κάθε κεφάλαιό της αποκαλύπτει πώς γνώριζε τις απαντήσεις.
Το βιβλίο "Slumdog Millionaire" του Ινδού Vikas Swarup κυκλοφορεί παράλληλα με την πρώτη προβολή στις κινηματογραφικές αίθουσες της ομώνυμης ταινίας του Ντάνι Μπόιλ.
Πολλές διακρίσεις έχει λάβει και το ίδιο το βιβλίο, το οποίο αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα του διπλωμάτη Swarup. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω:
- South African Boeke Prize 2006
- Βραβείο Κοινού στο Salon du Livre στο Παρίσι το 2007
- Benjamin Franklin Award for Excellence 2006
- Αudie Award 2006
- "Βιβλίο με την πιο μεγάλη επιρροή για το 2008" από το Kingstone Βookstore, τη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Ταϊβάν.



Το Slumdog Millionaire είναι μια βρετανική δραματική ταινία του 2008, σκηνοθετημένη από τον Ντάνι Μπόιλ και την Λαβλίν Ταντάν (Loveleen Tandan), σε σενάριο του Σάιμον Μποφόι (Simon Beaufoy). Είναι διασκευή του βραβευμένου μυθιστορήματος Q and A, του Ινδού συγγραφέα και διπλωμάτη Vikas Swarup. Διαδραματίζεται και γυρίστηκε στην Ινδία και παρουσιάζει την ιστορία ενός νεαρού αμόρφωτου Ινδού από τις φτωχογειτονιές της Βομβάης, ο οποίος εμφανίζεται στην ινδική εκδοχή του τηλεπαιχνιδιού Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος και ξεπερνά τις προσδοκίες του κοινού, εγείροντας τις υποψίες του τηλεοπτικού οικοδεσπότη και της αστυνομίας.                                                                       
 Συνδυάζοντας με μαγευτικό τρόπο εικόνες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ινδίας, καταφέρνει να αποτυπώσει το πρόσωπο μίας βασανισμένης χώρας, μέσα από τα γεμάτα θέληση για ζωή μάτια ενός νεαρού ανθρώπου. Και αναδεικνύει την πολυτάραχη ζωή ενός δεκαοχτάχρονου, στον οποίο η μοίρα άνοιξε το δρόμο προς την απόλυτη ευτυχία. Ενός νεαρού Ινδού που ζούσε ακριβώς όπως η ίδια του η χώρα, ελπίζοντας για το καλύτερο.                                                                  
Η ταινία του Danny Boyle λειτουργεί εκπαιδευτικά, συναισθηματικά, ψυχαγωγικά και μιλάει με στοχαστικό τρόπο για τη δύναμη του πεπρωμένου και της ελπίδας, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η ίδια η ζωή δίνει αβασάνιστα τις σημαντικότερες απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα τη στιγμή που επιλέγει αυτή..
Η ταινία έχει κερδίσει πέντε βραβεία κριτικών (Critics' Choice Awards), τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, επτά βραβεία BAFTA και οκτώ Όσκαρ (από τα δέκα για τα οποία ήταν υποψήφια)

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ : "Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ"


Στα πλαίσια του αφιερώματος "Απο το βιβλίο στο σινεμά" η Σχολική Βιβλιοθήκη  διοργάνωσε  στις 3/3/10 την προβολή της ταινίας "Η τιμή της αγάπης" της Τώνιας Μαρκετάκη  για τους μαθητές της Β' τάξης του 1ου  ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ και του 1ου ΓΕΛ ΣΥΡΟΥ. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Κ. Θεοτόκη " Η τιμή και το χρήμα".

                                                                ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ(1914)
Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης  γεννήθηκε στην Κέρκυρα από αρχοντική οικογένεια και αφού τελείωσε  το γυμνάσιο πήγε στο Παρίσι όπου και σπούδασε για τρία χρόνια φιλολογία, μαθηματικά και φιλοσοφία. Σε μία διετή παραμονή του στη Γερμανία ασπάστηκε τις σοσιαλιστικές ιδέες των αρχών του 20ου αιώνα οι οποίες εμφανίζονται και στην πεζογραφία του. Το έργο του κινείται στα πλαίσια της ηθογραφίας και διακρίνεται  για τους κοινωνικούς προβληματισμούς και τη ρεαλιστική γραφή.
  Ειδικότερα στο αφήγημα του  « η Τιμή και το Χρήμα»  προσπαθεί να δείξει ότι με  το κοινωνικό σύστημα που ισχύει, το χρήμα και το συμφέρον αλλοιώνουν το χαρακτήρα των ανθρώπων  και κατευθύνουν τις πράξεις τους. Στο έργο περιγράφεται ιδιαίτερα το λαϊκό κερκυραϊκό προάστιο Μαντούκι, και γενικά η κατάσταση της Κέρκυρας επί πρωθυπουργίας Γ. Θεοτόκη. Ο συγγραφέας, σε αντίθεση με τον συνονόματό του πρωθυπουργό, καυτηριάζει σατιρίζοντας τα πολιτικά συστήματα της τότε εποχής, το κυρίαρχο ρουσφετολόϊ, την πρόοδο του συστηματικού λαθρεμπορίου στις κερκυραϊκές ακτές και την εξαχρείωση του εκλογέα. Ανάμεσα σε όλη αυτή την κίνηση πλέκεται το τρυφερό ειδύλλιο του Ανδρέα και της Ρήνης  που η χρηματική ανάγκη το παρακολουθεί για να το χτυπήσει θανάσιμα. Ποιος φταίει γι’ αυτό;  Με τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής σωτηρία δεν υπάρχει. Οι άνθρωποι προστυχεύουν, τα ευγενικά αισθήματα σβήνουν, τα πάντα γίνονται αντικείμενα συναλλαγής. Όλοι οι ήρωες του έργου είναι θύματα αυτής της κατάστασης. Έτσι ο συγγραφέας αφού μας αποδείξει πόσο κυρίαρχα, πόσο τυραννικά επιβάλλεται το χρήμα ακόμα και στα αγνότερα αισθήματά μας, βάζει στο στόμα της Ρήνης, μιας κοπέλας του λαού, τον ύμνο της αγάπης, με μία φράση λιτή που τα λέει όλα: « με τα τάλαρα  δεν αγοράζεις την αγάπη», λέει η Ρήνη του Αντρέα. Το δίπτυχο των αξιών «Τιμή»-«Χρήμα» που εκφράζεται στον τίτλο του έργου  γενικότερα καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό του Θεοτοκικού έργου.      
     

Η ΤΑΙΝΙΑ
«Η τιμή της αγάπης» (1983)
Σενάριο - σκηνοθεσία :Τώνια Μαρκετάκη                                  

Η πρόωρα χαμένη Τώνια Μαρκετάκη (1942-1994)βρίσκεται εδώ   στο αποκορύφωμα του έργου της [Ο Γιάννης και ο Δρόμος (1967)/  Ιωάννης ο Βίαιος(1973) / Λεμονοδάσος (τηλεοπτική σειρά)(1978) /  Η τιμή της Αγάπης(1983) /  Κρυστάλλινες Νύχτες(1992)] δημιουργώντας μια εμβληματική ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου .  Μένοντας πιστή στο κείμενο του συγγραφέα, αποτύπωσε έξοχα την κοινωνία της εποχής, τις αντιθέσεις των τάξεων, το πολιτικό κλίμα, και ταυτόχρονα παρουσίασε μια ομάδα πειστικότατων χαρακτήρων χάρη και στις θαυμάσιες ερμηνείες των ηθοποιών. Οι ήρωες της ταινίας έχουν ξεκάθαρους στόχους και όνειρα. Ο βίος τους υπαγορεύεται από τα δύο στοιχεία που κυριαρχούν στην κοινωνία της Κέρκυρας του 1900 και τους κάνουν να ξεχωρίζουν ο ένας από τον άλλο: Ο Αντρέας συμπεριφέρεται σαν αφέντης, λόγω της αριστοκρατικής του καταγωγής αλλά και του φύλου του, θεωρεί ταπείνωση την εργασία, ατίμωση τη φτώχεια, ενώ από την άλλη, η Ειρήνη είναι πιο πειθήνια, ως γυναίκα και άνθρωπος του λαού, αλλά ακριβώς λόγω της τάξης της, είναι αποφασιστική και ρεαλίστρια. Αισθητικά το φιλμ είναι πραγματικά απολαυστικό. Τόσο η σκηνογραφία και τα κοστούμια που είναι ιδιαίτερα προσεγμένα αλλά δίχως εκζήτηση ώστε να μην επισκιάζουν την υπόθεση και τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, όσο και η μουσική (Ελένη Καραΐνδρου, τραγούδι Δήμητρα Γαλάνη) που ενσωματώνει το πάθος των πρωταγωνιστών και τη μελαγχολία τους, βοηθούν στη δημιουργία ατμόσφαιρας που αναδεικνύει την εποχή όπως και την ίδια την αφήγηση.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1ου ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ
1.Τα μέλη έχουν δικαίωμα χρήσης του χώρου και του υλικού της βιβλιοθήκης. Υπάρχει ανοιχτή πρόσβαση στη συλλογή. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους το υλικό που τους ενδιαφέρει είτε στα ράφια, είτε μέσω ειδικού προγράμματος Η/Υ με τη βοήθεια του υπεύθυνου της βιβλιοθήκης.
2. Ο δανεισμός γίνεται μόνο στα μέλη, μέσω αυτοματοποιημένου προγράμματος Η/Υ (ΑΒΕΚΤ)
3. Οι χρήστες αφήνουν υποχρεωτικά τις τσάντες και τα μπουφάν τους στον ειδικό χώρο, στην είσοδο της βιβλιοθήκης.
4. Δεν επιτρέπονται το κάπνισμα, κάθε είδους ποτό και φαγητό.
5. Σε όλους τους χώρους της βιβλιοθήκης τα μέλη τηρούν ησυχία.
6. Το υλικό της συλλογής διατίθεται στα μέλη για διάβασμα στο αναγνωστήριο (εσωτερικός δανεισμός) ή διάβασμα στο σπίτι (εξωτερικός δανεισμός)
7. Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική για όλο το υλικό της εκτός από τα εγκυκλοπαιδικά, τα λεξικά, και τις πολύ ακριβές εκδόσεις, που δίνονται μόνο για εσωτερικό δανεισμό.
8. Οι χρήστες δεν επανατοποθετούν στα ράφια τα βιβλία αλλά τα αφήνουν με τάξη στην άκρη του τραπεζιού ή σε χώρο που υποδεικνύεται από τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης.
9. Όλα τα μέλη μπορούν να δανειστούν μέχρι 3 βιβλία για διάστημα 15 ημερών. Τα μέλη έχουν το δικαίωμα ανανέωσης του δανεισμένου υλικού, μία φορά, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ζητηθεί το συγκεκριμένο υλικό από άλλο χρήστη. Ο δανειζόμενος που επιστρέφει δανεισμένο υλικό μπορεί να το δανειστεί ξανά μετά από μια εβδομάδα.
10. Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για τα βιβλία που χρησιμοποιούν. Υπογραμμίσεις ή σημειώσεις στα βιβλία δεν επιτρέπονται. Το μέλος που χάνει ή επιστρέφει υλικό σε κακή κατάσταση, υποχρεούται να το αντικαταστήσει ή αν αυτό δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, να καταβάλλει το αντίτιμο της τρέχουσας αξίας του.
11. Η ιδιότητα του μέλους μπορεί να ανασταλεί με απόφαση της επιτροπής ΣΒ αν παραβιαστεί ο κανονισμός.
12. Οι μαθητές δεν μπορούν να πάρουν ενδεικτικό ή απολυτήριο αν δεν έχουν επιστρέψει στη βιβλιοθήκη το δανεισμένο υλικό.
13. Όλοι οι χρήστες που είναι χρεωμένοι με ληξιπρόθεσμο υλικό δεν έχουν δικαίωμα άλλου δανεισμού.
14. Το φωτοτυπικό μηχάνημα είναι διαθέσιμο μόνο για τις εργασίες που το σχολείο αναθέτει στους μαθητές και μόνο για τα βιβλία της βιβλιοθήκης.
15. Το δανεισμένο υλικό δεν μεταφέρεται σε άλλο μέλος. Ο καθένας δανείζεται για τον εαυτό του.
16. Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή υλικού αν δεν έχει περάσει από τη διαδικασία δανεισμού. Κατά την έξοδο γίνεται έλεγχος για κάθε υλικό που απομακρύνεται από τη βιβλιοθήκη. Ο έλεγχος αυτός είναι υποχρεωτικός για όλους χωρίς εξαίρεση και οι χρήστες πρέπει να δείχνουν κατανόηση, ευγένεια και ευαισθησία.
17. Με επανειλημμένη μη τήρηση των παραπάνω κανονισμών, το μέλος χάνει την ιδιότητα του.

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 1ου ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010-11

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1ου ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ
Ξεκίνησε για 2η σχολική χρονιά η λειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης του 1ου ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ που στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα του Μάννα.

Η κύρια αποστολή της σχολικής βιβλιοθήκης είναι να βοηθήσει:
α)Τους μαθητές: παρέχοντας τους  ένα χώρο μάθησης, πληροφόρησης, γνωριμίας και εξοικείωσης με το βιβλίο και την κοινωνία της πληροφορίας.


β)Τους εκπαιδευτικούς: προσφέροντας   πηγή πληροφόρησης και κατάλληλο μέσο για το σχεδιασμό νέων μεθοδολογιών στις διαδικασίες μάθησης. 


γ)Το εκπαιδευτικό σύστημα: προσφέροντας έναν τρόπο προώθησης της αλλαγής του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος του σχολείου και της αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών μέσω της ένταξης της σχολικής βιβλιοθήκης
Μέλη της βιβλιοθήκης μπορούν να γίνουν όλοι οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σύρου.     Για να γίνει κάποιος μέλος το μόνο που χρειάζεται είναι να αποδεχτεί τον κανονισμό λειτουργίας. Συμπληρώνει την ειδική αίτηση μέλους, που υπάρχει για αυτό τον σκοπό στη βιβλιοθήκη, του χορηγείται δωρεάν η κάρτα μέλους και αποκτά με αυτή τη διαδικασία τα πλήρη δικαιώματα χρήσης του χώρου και του υλικού της. Η ίδια κάρτα ισχύει για όλα τα χρόνια φοίτησης του μαθητή ή υπηρέτησης του εκπαιδευτικού.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 2500 τεκμήρια (βιβλία, βιντεοκασέτες, cd-rom, dvd κ.α.) με περιεχόμενο  που αφορά την Εκπαίδευση , την Τεχνολογία , την ελληνική και ξένη Λογοτεχνία, τον Κινηματογράφο , το Θέατρο ,την Μουσική κ.α.
Ακόμη διαθέτει αναγνωστήριο , πρόσβαση στο Διαδίκτυο και χώρο προβολής οπτικοακουστικών μέσων. Επίσης ,μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο ΣΒ ,μπορεί να φιλοξενήσει  μικρές ομάδων μαθητών( μέχρι 20 ατόμων με τη συνοδεία εκπαιδευτικού) για ξενάγηση στους χώρους της και οποιαδήποτε άλλη εκπαιδευτική ή πολιτιστική δραστηριότητα( π.χ. προβολή, παρουσίαση, πολιτιστικό ή περιβαλλοντικό πρόγραμμα  κ.α.)

Η συλλογή της σχολικής βιβλιοθήκης έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο στις διευθύνσεις :




Έτσι ο κάθε χρήστης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά στη συλλογή της και να κάνει κράτηση μέχρι τριών τεκμηρίων στο τηλέφωνο 86653.

Το ωράριο λειτουργίας που καθόρισε η επιτροπή της σχολικής βιβλιοθήκης είναι:
ΗΜΕΡΑ
ΩΡΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ- ΠΕΜΠΤΗ
08.00-14.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
08.00-13.00 & 18.00- 20.00



                                                Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

                                                                             ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ